Forumoverzicht All about MTB Girls Corner Kleine verschillen maken de dames-bike!!

Kleine verschillen maken de dames-bike!!

Alles wat met dames en mountainbiken te maken heeft hoort hier thuis, ook heren kunnen hier posten, zolang het maar dames én MTB gerelateerd is

Moderators: Reflex, Angelo., Test team


mtb grietje

Zitpositie: Niet te gestrekt, met een korte framegeometrie, korte stuurpen en juiste zadelhoogte wordt het rijden van tochten een waar genoegen.

Vering: Voorvork en bij een fully tevens de achtervering op het gewicht van de rijdster afstellen of laten afstellen. TIP: Luchtvering of zachte spiraalveren.

Zadel: Om ook lange ritten aangenaam te laten verlopen wordt een dameszadel gevormd door een korte neus en brede achterkant. TIP: Neus ietsje naar beneden richten.

Remmen: Goede betrouwbare remmen zetten de handkracht goed om. Let er op dat de remgrepen zich naar de handgrootte laten verstellen, dat spaart kracht.

Schakelen: Licht werkende versnellingen vanaf b.v. shimano deore zijn standaard, kleine verzetten (11 - 34 achter 22 - 44 voor) zijn perfect voor het overwinnen van steile klimmen.
Laatst bijgewerkt door mtb grietje op di 16 aug 2005 07:29, in totaal 1 keer bewerkt.

Bericht di 16 aug 2005 02:54
Gast

bij kleinere dames ook korter crankstel nemen bv 170mm of zelfs korter voor dames onder de 1m55 (165mm ofzo)

Bericht wo 20 feb 2008 21:16
Belle Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 688
Mijn bike: cube ltd race 2008 blauw/wit
Hoe moet je eigenlijk je hoogte voor je mtb afstellen? Ik heb mij helemaal laten opmeten voor mijn koersfiets maar iedereen zegt voor een mtb dat dat niet hetzelfde is. Hoe weet ik dan hoe hoog ik juist moet zitten?

Bericht wo 20 feb 2008 23:26
Nijntje Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 1720
Mijn bike: Cube LTD5
Bij een mtb moet je iets meer rechtop zitten, om betere controle te hebben over uw bike. Maar, ik zit hetzelfde op mijn MTB, als op mijn koers en dit is prima voor mij. Het is handig om u te laten meten, en dan nog wat af te stellen naar uw eigen zin.
Zo heb ik mij bij mijn koersfiets laten opmeten, maar ik vond dat ik niet super zat, en heb toen het zadel een halve centimeter verhoogt, mijn stuurpen 2-3cm gezakt, omgedraaid, en 2 centimeter verlengd. Nu zit ik naar mijn gevoel veel beter. Het hang ook allemaal af van persoonlijke voorkeur. Ik zou je niet teveel vastpinnen op de gegevens die je verkrijgt uit een meting, maar eerder gebruiken als richtlijnen.

Een tip om te weten of uw zadel hoog genoeg staat: Zet uw hiel op het pedaal, en strek uw been terwijl je op het zadel zit. Lukt dit niet, dan zit je te laag. Zweeft uw hiel, dan zit je te hoog.
Om te weten of je te lang zit, zou ik eens kijken in een wikelraam als je passeert naar uw zitpositie. Staan je armen in een hoek van 90 tot over je lichaam, dan zal je ongeveer juist zitten, is dit een scherpere hoek(minder dan 90°) dan zit je te kort, een grotere hoek; te lang.
Uw zadel zal ook een 3tal centimeter hoger staan(vanaf de grond gemeten) dan bij uw koersfiets. Dit komt door het hogere bracket. Zo staat mijn zadelpen 106cm boven het center van mijn pedaal. Dit is hetzelfde bij mijn koersfiets, maar vanaf de grond gemeten scheelt het 3,5 centimeter.
Let wel, dit zijn slechts richtlijnen.

Grtz, RR!

Bericht do 21 feb 2008 00:14
macdavid Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 27
Mijn bike: diverse
tav belle

de hoogte tov trapstel wijzigt niet

wel vind ik het logisch als men rechter zit
dat ook de zadelbuis hoek wijzigt
maw zadel meer naar voor
dit is in funktie van de balans / de gewichtsverdeling

Bericht do 21 feb 2008 10:45
Belle Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 688
Mijn bike: cube ltd race 2008 blauw/wit
Bedankt voor deze tips, ik zal er rekening mee houden!

Bericht vr 10 apr 2009 13:08
bikegirl13 Mountainbiker

Berichten: 73
Mijn bike: Specialized Epic
Iemand nog tips mbt de remmen ? Zelfs met verstelbare remhendels blijf ik porblemen hebben om er met mijn (niet al te grote) vrouwenhanden goed aan te kunnen.
Plus het lukt me niet een volledig remblokje (schijfremmen) op te rijden met de remhendels in die positie.


Keer terug naar Girls Corner

cron